Yoga mat uitkiezen? Dit zijn de beste tips!

Wat heb ik nodig om yoga te doen?

(Beluister onderstaande tekst hier). Toevoeging sinds opname van deze audio:

In deze audio heb ik het vooral over yoga matten. Hieronder staat de tekst uitgeschreven. Maar verderop staan ook enkele suggesties met links. En informatie over yoga steuntjes: yoga blocks. Nog een extra opmerking over markering voor blinden en slechtzienden: je kunt ook de lengte-as (middenlijn in de lengte) markeren met tape of 3d-verf. Vouw daarvoor eerst even je mat dubbel in de lengte. Dwars op de lengte-as, kun je ook de middenlijn over de breedte (kruislings op de lengte-as) markeren.

Heb ik een mat nodig?

Een mat is niet noodzakelijk… maar wel heel handig!  

Een yoga mat uitkiezen is heel persoonlijk. Het is belangrijk dat je je eigen onderzoek doet en zelf beslist. Er is heel veel informatie over te vinden. Hier kan ik dan ook niet meer doen, dan mijn eigen mening en ervaringen met je delen. 

Ik doe natuurlijk bijna iedere dag yoga of pilates. Van heel rustig (bijna slapen) tot heel actief/sportief. Daarom heb ik verschillende matten in mijn studio en thuis. Wat ik adviseer voor de yoga challenge en voor hatha yoga lees/hoor je later. Maar eerst vertel ik waarom ik het fijn en belangrijk vind om een yogamat te gebruiken. 

 • Allereerst: de mat bakent de ruimte af, waarbinnen je je oefeningen doet. Dit is belangrijk om je fijn en veilig te voelen terwijl je de houdingen uitvoert. De mat helpt je te oriënteren. 
 • Natuurlijk is het ook zachter dan de harde en misschien koude grond onder je. Het zorgt voor demping en warmte.
 • Tegelijkertijd zorgt de mat dat je niet weg glijdt met je handen en/of voeten, zoals op een handdoek of tapijt.
 • Ook voor uitlijning van je lichaam kan de mat je helpen. In een sportschool of yogaclub worden mensen (hopelijk) gecorrigeerd als ze ‘verkeerd’ staan (ontdek tijdens de challenge waarom ik verkeerd tussen aanhalingstekens plaats). Maar thuis kun je de randen van de mat aanhouden voor je oriëntatie. Je kunt zelfs als je dat fijn vindt stukjes tape of plakband opplakken voor de basis uitlijning van je voeten of je handen die we in de lessen bespreken. Als je je eigen mat hebt, kun je natuurlijk naar eigen wens met tape, 3d-verf of plakband experimenteren. Let wel: probeer het eerst aan de onderkant eventjes uit, want als je het er af trekt, beschadigt het de mat waarschijnlijk wel. 
 • De mat wordt een thuishaven, waar je steeds meer over jezelf ontdekt: op het moment ben ik al zo ‘geconditioneerd’, dat ik zodra ik mijn matje uitrol, al in een bepaalde ‘blije staat’ kom. 
 • Je bouwt namelijk een routine op, en daardoor ontspan je uiteindelijk al automatisch wanneer je de mat pakt. Je wordt rustiger, bewuster. De mat is jouw plekje. Voor jouw momentje. Even pauze van de rest van de dag, en de wereld. En daarmee ga je de yogamat associëren. Soms rol ik gewoon mijn matje uit en weet ik nog helemaal niet wat ik ga doen. Met soms een pittige power-sessie als gevolg, en soms gewoon… even liggen of zitten. Even… een adempauze nemen.

Heb ik nog meer nodig?

Het is handig om yoga blocks te gebruiken, maar beslist niet noodzakelijk. Je kunt er op steunen, op zitten (met eventueel een dekentje er op) zodat je geen meditatiekussen nodig hebt, én het block kan ontzettend helpen met uitlijnen. Tijdens de sessies zal ik tips geven hoe je bijvoorbeeld je voeten uitlijnt met behulp van een block. Maar je kunt ook altijd met een dik boek, of met twee vuisten je lichaam uitlijnen. 

Soms is het fijn om met je handen te steunen op 2 blocks, om je balans niet te verliezen in een houding. Hier is een link naar een yoga block van kurk: lekker zacht en warm.  Je kunt yoga blocks soms ook vinden bij winkels als Flying Tiger en Xenos, deze zijn van foam en misschien een beetje slap.

Waar ik op let als ik een yoga mat ga uitkiezen:

 • Dikte: zelf vind ik een mat met een dikte van 0.4 tot 0.6 cm toch het fijnst. Dunner vind ik te pijnlijk voor mijn botjes, en als de mat dikker is, vind ik dat wel fijn voor de botjes, maar niet voor mijn balans, haha!
 • Veiligheid: een anti-slip laag aan de onderkant zorgt dat ik niet heen en weer schuif als ik van voor naar achter op de mat stap (gevaarlijk!)
 • Milieu: matten uit goedkope winkels blijken helaas maar heel kort mee te gaan… na één vakantie moet ik ze al weg gooien. Matten met plastic/pvc zijn bovendien belastend voor het milieu én voor je lichaam. ‘Eco-friendly’ matten zijn gelukkig ook steeds beter te verkrijgen en betaalbaar.
 • Structuur: De mat moet voor mij fijn aanvoelen. De structuur van een mat kan heel erg verschillen. Van glad tot ribbelig, ‘foam’-achtig tot plakkerig strak… ik wil mij vrij kunnen bewegen zonder tenen te breken onderweg. Ik wil een goede ‘grip’ hebben, dus niet snel uitglijden met handen of voeten. Voor mij moet een mat dus zacht, en toch stevig zijn. Glad, en toch anti-slip. Klinkt tegenstrijdig, maar onderstaande matten hebben dat allemaal.
 • Opbergen: de mat moet ik makkelijk kunnen oprollen en opbergen. Ik heb zelfs een fijne yogamat-tas waar mijn yogablock bij past 🙂 Deze tas plaats ik achter het gordijn in de huiskamer als ik klaar ben met yoga, of achterin de auto voor als ik op pad ga met de yogamat.
 • Print/kleur: voor mij geldt dat ik een mooi kleurtje of print ook wel kan waarderen. Maar dat is puur ‘opsmuk’
 • Hulplijnen: er zijn speciale matten ontworpen voor blinde mensen, maar ik vind ze vrij duur en heb gelezen en gehoord dat het niet nodig is om ‘voet- en handkuilen’ in de mat te hebben. We bespreken in een aparte sessie namelijk de uitlijning op de (gewone) yogamat en hoe je dat checkt. Bovendien ben ik van mening dat we allemaal onze weg gaan vinden op de mat, en het de bedoeling is dat we ons thuis gaan voelen op de mat en in ons eigen lichaam. Mocht je toch interesse hebben in zulke speciale matten, dan kun je ze in Amerika bestellen. Let op: meestal is hier wel een langere levertijd aan verbonden. 


Aanbeveling: matten die ik lekker vind aanvoelen voor hatha yoga: 

Wanneer je op de links hier onder klikt word je doorgeleid naar mijn partnerpagina bij Bol. Je betaalt niets extra’s, maar ik krijg een kleine vergoeding voor mijn aanbeveling. Ik heb alleen producten voor je uitgezocht waar ik achter sta. Je bent natuurlijk vrij om ergens anders te shoppen.

Zo zie je maar weer: er zijn zoveel opties als je een yoga mat gaat uitkiezen!

Hier vind je een overzicht van alle rubber matten tussen 5 en 9mm. Op het moment van schrijven van deze blog zijn het er wel 38. 

Let er op dat bijna alle matten in het begin een beetje glad kunnen aanvoelen door de nieuwigheid. Dat is makkelijk op te lossen met een sopje (water en klein drupje afwasmiddel), of door gewoon heel veel te gaan yoga’en! 

Er is zoveel keuze in matten. Laat je niet gek maken! Ik deel hier slechts enkele van mijn favorieten. Maar uiteindelijk gaat het om wat jij nodig hebt, wat je budget is en wat jij belangrijk vindt.

Ik wens je veel plezier met een yoga mat uitkiezen. En als je eerst eens eventjes wilt afwachten of yoga wat voor je is: een badkamer-mat of tapijtje met anti slip ondergrond werkt in de tussentijd prima.

Doe je mee met onze online yoga?

 

Met hartelijke zonnegroet, Aletta

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud