Disclaimer

Waarschuwingen en geruststellingen voordat je begint aan yoga

(Beluister onderstaande tekst hier)

Ook al kan yoga heilzaam zijn voor veel mensen en problemen, er is altijd wel een aantal contra-indicaties voor sommige aandoeningen: 

  • Hoge bloeddruk of hartproblemen: Je kunt meedoen aan yoga als je geen medicijnen slikt en geen controle hebt over de hoge bloeddruk. Bij hartklachten is het ‘t beste om de armen niet lang hoger te houden dan het hoofd. Eventjes kan geen kwaad. En blijf niet te lang in omgekeerde houdingen. Dit zijn houdingen waarbij je hoofd lager hangt/ligt dan je hart, zoals de neerkijkende hond. Kom er in, en ga er rustig weer uit. Of doe een alternatieve houding die wordt aangeboden. 
  •  Oogcondities: als je een losgelaten of gescheurde retina (netvlies) hebt, zwakke oog haarvaten, glaucoom, bindvliesontsteking of oogontsteking, vermijd dan omgekeerde houdingen. Als je niet mag bukken van de arts, is een omgekeerde yogahouding ook niet goed voor je. Gelukkig zijn er altijd aanpassingen te bedenken en bied ik in deze cursus genoeg opties aan, zodat je niet stil hoeft te liggen of te staan.
  • Overige klachten: yoga hoort heilzaam voor je te zijn. Dus wanneer een oefening of houding voor jou niet prettig voelt, pas hem dan aan, of laat ‘m weg. Grenzen kun je speels opzoeken, maar ga er nooit overheen. Als je leert (met o.a. yoga) om goed naar je lichaam te luisteren, leer je je grenzen steeds sneller te herkennen. En… wordt je comfort zone uiteindelijk juist groter! 
  • Overleg gerust van tevoren met je arts of therapeut als je twijfelt of je aan (milde) lichaamsbeweging mag doen. Ik ben geen arts, en yoga is geen medisch erkende therapie. Maar yoga kan wel therapeutisch voor je werken als je het op de goede manier inzet. Een uitgebreide medische disclaimer (dit is helaas nodig tegenwoordig) vind je onderaan deze pagina. 

 

Verder: algemene instructies en geruststellingen: 

(Beluister onderstaande tekst hier)

Het kan tijd kosten om aan de taal en wijze van uitleggen van een docent te wennen, en ook aan de oefeningen. 

Geef jezelf wat tijd. Wij mensen zijn zó geprogrammeerd, dat we graag snel iets onder de knie krijgen. Als je jezelf daarin wat ruimte geeft, zal dit ook sneller gebeuren. 

Het maakt mij niet uit hoe een houding er uit ziet. Ik zeg altijd: bij yoga kun je het nooit fout doen, hooguit anders… 

(Tenzij je natuurlijk pijn ervaart: dan is het ‘foute’ boel). 

Je moet jezelf dus nooit in een positie dwingen, of pijn ervaren. We gebruiken yoga om gevoeliger en bewuster te worden van je lichaam, en de signalen eerder op te vangen. Je zou in iedere houding vrij moeten kunnen ademen.  

Je ontwikkelt kracht, flexibiliteit en laat spanning weg vloeien.  

Geef het tijd. Je kunt dieper in een houding komen, of een meer uitdagende versie van een houding doen naarmate de tijd verstrijkt, en hoe meer je oefent. Maar toch zal het van dag tot dag kunnen verschillen. 

Ik vraag je om eventuele negatieve ervaringen met yoga of andere bewegingsvormen los te laten. En deze sessies met een ontspannen geest en open houding te benaderen. Dat is de enige uitdaging die hier in zit. Verder kun je deze oefeningen zien als een uitnodiging om wat meer flow in je leven te brengen. 

 

Medische disclaimer 

De website OnbeperktBeperkt.nl en iedere daaraan gekoppelde website voorziet in een behoefte aan welzijn. De informatie is van universele aard, en niet specifiek voor jou, de bezoeker. De inhoud van deze sites en programma’s is bedoeld om jou en de andere bezoekers te ondersteunen in je welzijn. 

Raadpleeg je arts of therapeut voordat je aan onze programma’s begint. 

Niets wat op de webpagina’s of in de programma’s wordt gedeeld, moet worden opgevat als persoonlijk advies of diagnose, en ook niet zo worden gebruikt. 

De informatie die gaat over klachten/condities is van universele aard. Deze informatie dekt niet alle mogelijke gebruiken, contra-indicaties, voorzorgsmaatregelen en mogelijke positieve of negatieve uitwerkingen. De informatie op de websites en programma’s moet niet worden aangezien als compleet en voorziet niet in alle ziekten, aandoeningen, fysieke condities of hun behandeling.  

Je zou met je arts/therapeut moeten overleggen voordat je aan een bewegings- of welzijnsprogramma deelneemt. Onder geen enkele omstandigheid zouden onze programma’s als vervanging gelden voor een bezoek aan een arts of therapeut. Voordat je conclusies trekt uit onze programma’s, zou je ook moeten overleggen met je arts/therapeut. Als je een gezondheidsprobleem hebt, of dat vermoedt, dien je onmiddellijk hulp te zoeken bij een professionele behandelaar voor dat probleem. 

Disclaimer Algemeen: 

Voor de volledigheid sluiten we hier de complete disclaimer bij. 

  • Ik ga ervan uit dat jij, de deelnemer, de inhoud van deze programma’s zult gebruiken voor de ontwikkeling van jezelf; 
  • Het copyright van de teksten behorende bij OnbeperktBeperkt en de bijbehorende programma’s en pagina’s is vastgelegd door Aletta van Oostveen-Moen. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze teksten, de audio’s en de video’s te verspreiden. Ongewenste verspreiding, op welke manier dan ook, zal juridische gevolgen hebben. Als deelnemer aan dit programma stem je er automatisch mee in dat elke overtreding hiervan onbetwist leidt tot een direct opeisbare boete van minimaal 10.000 euro per overtreding, plus een vergoeding van alle juridische kosten en aanvullende schadeclaim. Bij twijfel: niet doen, of per e-mail toestemming vragen via info@onbeperktbeperkt.nl. Het is toegestaan om korte tekstfragmenten en oneliners te citeren op social media onder vermelding van ‘bron: Aletta van Oostveen, OnbeperktBeperkt.nl’, evenals inschrijflinks voor programma’s en weggevers. De webpagina’s van dit programma zelf mag je niet delen. 
  • Elke handeling die je doet naar aanleiding van dit online programma is jouw eigen verantwoordelijkheid. Aletta van Oostveen en/of OnbeperktBeperkt kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor consequenties en resultaten. 
  • Mijn programma’s zijn ervoor bedoeld om je te helpen jezelf te ontwikkelen en lekkerder in je vel te komen. Ik kan je geen garanties geven over de resultaten. Wat jij doet met de door mij aangeboden kennis en ervaring is geheel aan jou. Ik kan je alleen helpen door het met je te delen. 
  • Op geen enkele wijze kan ik aansprakelijk gesteld worden voor jouw beslissingen, acties en resultaten op welk moment en onder welke omstandigheden dan ook. 
  • De algemene voorwaarden kun je terug vinden op de website vrijheidinzicht.nl
Ga naar de inhoud