Aletta:

Mijn vader is lichamelijk gehandicapt en mijn beste vriendinnetje Debby, waar ik vroeger altijd mee speelde, was zeer slechtziend (bijna blind). Als geen ander heb ik geleerd om creatief te denken, zodat ook zij mee konden doen aan activiteiten en ook minstens hetzelfde konden ervaren. Leven en beleven met een handicap zijn voor mij daardoor heel gewoon en ik heb er nooit beperkingen in gezien.

Door op te groeien met mijn vader en Debby heb ik geleerd om te denken in mogelijkheden en niet in beperkingen. Want daar word je niet gelukkiger van.

Later in de tijd, dat ik in de sportwereld werkte (ik gaf vooral spinning, aerobics etc.), maar ook in mijn werk op kantoor, kwam ik er achter dat veel mensen die geen lichamelijke ziekte of beperking hebben, wel heel erg kunnen denken in beperkingen. Dat is best een zware handicap… Toen zag ik in dat ik mijn perfectionisme, creativiteit en levenservaring kan gebruiken als kracht: yoga en pilates voor iedereen toegankelijk maken.

 

Yoga en Pilates

Na een hatha yoga opleiding in Nederland heb ik een allround yoga opleiding in Amerika gedaan. Daar heb ik verschillende yogastijlen geleerd zoals vinyasa (flow), restorative yoga, stoelyoga, kinderyoga en seniorenyoga. Vervolgens heb ik de specialisaties rolstoelyoga, yoga nidra, partneryoga, yin yoga en ‘yoga voor lichamelijk gehandicapten’ gevolgd in Nederland. En als kers op de taart ook nog de Amerikaanse opleiding ‘Accessible Yoga’.
Pilates is al sinds 2005 in mijn leven, en zorgt ervoor dat ik een sterke en soepele ruggengraat heb. Zoals Joseph Pilates zei: ‘You are only as old as your spine is flexible”.

Mijn eigen ‘beperkingen’:
Zelf heb ik al mijn hele leven een vorm van copd: chronische bronchitis. Ik heb veel longontstekingen gehad en daardoor feestjes moeten missen en benauwde momenten gekend. En ik moet helaas dagelijks best veel medicijnen gebruiken om lucht te krijgen. Maar de adem-oefeningen en de levensinstelling van yoga helpen mij om vrijer te ademen en mij los te maken van het gevoel een ‘patiënt’ te zijn. Yoga helpt mij om meer bewust te zijn van hoe het bij mij intern werkt.
Naast wat andere fysieke uitdagingen heb ik- net als menig ander ook te maken met andere uitdagingen, zoals beperking in tijd, financiële middelen et cetera.

Door dingen op te merken kun je je houding of gedrag eventueel aanpassen of verzachten, voordat het ‘mis gaat’. Dit voorkomt klachten zoals burn-out, depressie of blessures. Ook kan ik dankzij yoga veel meer ‘mindful’ zijn. Dus aandachtig, en in het moment. Voor mij is yoga dus een manier om meer bewust en in balans te zijn. Ik ga nu veel meer met de stroom van het leven mee, in plaats van de alsmaar ratelende gedachten stroom in mijn hoofd. Ze zeggen niet voor niets: ‘go with the flow’. Maar als het té hard stroomt, is yoga ook durven stil staan en dingen van een afstandje te bekijken.

 

Online lessen

Ik ontwikkel nu programma’s voor iedereen die niet naar een yogastudio kan komen, om wat voor beperking dan ook (tijd, werk, of lichamelijke beperking). Thuis yoga doen, met tóch persoonlijke begeleiding. In de interactieve school leren we van elkaar en ik zal net zo lang naar variaties en uitleg zoeken van houdingen, totdat iedereen er iets aan heeft.

Op 10 januari 2020 is het eerste programma: ‘Meer flow in je leven’ verschenen: een yoga programma dat ook te volgen is zonder zicht of met je ogen dicht. Daarna zal ik de kennis en ervaring die ik tijdens mijn research doe, meenemen in de lessen die volgen: (rol)stoelyoga en pilates.

Het is mijn missie om IEDEREEN welzijn, plezier en uitdaging te bieden in mijn Pilates en yoga lessen. I am a pleasure perfectionist.

Ik laat mij niet beperken, maar zoek altijd naar mogelijkheden. Geniet onbeperkt van het leven!

Aletta

Oprichter Onbeperkt Beperkt, Eigenaar Praktijk YogAletta

Blijf op de hoogte

Schrijf je hier onder in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwtjes en aanbiedingen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Via onderstaande knoppen kun je ons tevens volgen op social media. Gezellig!

Ga naar de inhoud